Montsent

En un dia insegur i amb risc de ruixats fem una escapada curta amb bicicleta cap als serrats de sobre Cal Rosal. Sortim de Berga, ens enfilem a Casampons i seguim fins al collet de Mas Ribera. Baixem per la pista que passa sobre el Canal Industrial i en un ràpid descens arriba a Garrós. Ens acostem fins al mas de Vilafelet per visitar les curioses tines excavades a la roca. Entremig de camps planegem i acabem de baixar a Cal Rosal, on prenem la Via Verda al peu del Llobregat, que baixa ufanós. Al cap d'un quilòmetre ens desviem a la dreta i comencem a pujar per una pista obaga que ens porta primer al Corral de Montsent, on canviem de direcció, i seguim pujant fins a Montsent. Comencem el descens per la pista, i aviat ens desviem a la dreta per prendre corriol de Tàpies, un caminet divertit i fàcil. De nou a Cal Rosal ens refugiem de la tempesta, i quan comença a amainar pugem ràpid cap a Berga.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Bicicleta de muntanya
 • Lloc de sortida: Berga (Berguedà)
 • Distància: 21,30 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 560 metres
 • Temps: 2:15 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Lluçanès Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Berga 00:00 00:00 0
Vilafelet 00:35 00:35 6,6
Cal Rosal 00:15 00:50 9,0
Montsent 00:40 01:30 13,6
Cal Rosal 00:20 01:50 16,6
Berga 00:25 02:15 21,3

Crònica

El dia es lleva més clar del que semblava, però de seguida augmenten els núvols i la previsió indica risc de ruixats a partir de migdia. Així doncs decidim fer una volta ràpida pels voltants de Berga. Sortim amb la Sílvia des de la capital berguedana i ens enfilem cap a la urbanització de Casampons, on comença una pista que s'enfila cap al collet de Mas Ribera sota el turó de Pitarres. Girem a la dreta i prenem una pista que comença planejant i després de passar una tanca baixa més decidida. És una pista pràcticament en desús, que en alguns trams sembla més aviat camí. Un tros avall creuem el Canal Industrial i seguim baixant fort fins a desembocar a la pista principal al mas de Garrós. Just aquí acabem de pujar al proper mas de Vilafelet, i ens desviem uns metres cap a l'oest per visitar unes antigues tines excavades a la roca, situades prop d'uns camps.

Reprenem la marxa i prenem un caminet que marxa entre els camps sota Vilafelet i que va planejant cap al sud. Baixem cap a la Bruguera i passem un pont sota la carretera C-16. Per l'altre cantó seguim per la pista que aviat es converteix en camí i baixa més fort fins a Cal Rosal. Ens entretenim un moment ja que hi ha força ambient amb la fira Entrefils. Tot seguit girem cap al nord i prenem la Via Verda del Llobregat. Uns metres més amunt ens tornem a aturar encuriosits per la resclosa del canal, que forma un espectacular salt d'aigua ja que el Llobregat baixa molt ple. Seguim pedalant direcció nord i al cap d'uns metres deixem la comoditat de la via verda, prenem una pista a la dreta i comencem a pujar.

La pista comença suau però de seguida s'anima amb algun pujador intens. Anem seguint sempre la pista principal que va resseguint el rec del Corral de Montsent. És una pista obaga, de bon fer tot i algun pujador fort. Fa alguns giravolts per guanyar alçada, i al cap d'uns minuts arribem al Corral de Monsent. Hi ha una cruïlla de camins amb diverses opcions. De nou seguim per la pista més evident que gira fort a la dreta i segueix pujant, també amb algun tram intens. Remuntem la baga de Monsent fins a la casa del mateix nom, sostre de la curta ruta d'avui. Des d'aquí hi ha una bona vista cap a la zona de Berga, Avià, les Tres Maries i la serra de Queralt. Tot i això el dia està encapotat i no ens entretenim.

Des de Montsent comencem el descens per la pista que baixa fort cap al sud. Al cap d'aproximadament un quilòmetre l'abandonem i prenem un corriol evident que neix a la dreta. És ben conegut pels aficionats a la bicicleta de muntanya de la comerca, ja que aquí comença un caminet molt divertit i alhora fàcil que ens portarà fins gairebé Cal Rosal. Gaudim del descens per aquest corriol fàcil de gairebé 2 quilòmetres en descens moderat i totalment ciclable. Arribem sota el viaducte de la carretera i acabem d'arribar a Cal Rosal, on comença a ploure de valent. Ens refugiem de la tempesta en un bar, on coincidim amb els amics Albert i Ariadna que estan a la zona. Passats els llamps i trons i la pluja forta, decidim escurçar la ruta prevista i pujar per la carretera vella tan ràpids com podem. Tot i això no ens deslliurem d'una bona remullada.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari