Via ferrada de Sant Vicenç d'Enclar

Tram atlètic Tram extraplomat Sant Vicenç d'Enclar

Es tracta d'una via ferrada curta però força aèria. El seu fàcil accés i la poca dificultat la converteixen en una bona alternativa per a la iniciació o com a complement per a alguna altra activitat. L'equipament és de molt bona qualitat, potser excessiu. Un pas força extraplomat és la principal dificultat. Té l'al·licient afegit d'arribar a la bonica església romànica de Sant Vicenç d'Enclar.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Via ferrada
  • Lloc de sortida: Santa Coloma (Andorra)
  • Distància: -
  • Desnivell positiu: 170 m. ferrada (270 total)
  • Temps aproximat: 1:20 h.(10' aproximació; 50' via ferrada; 20' retorn
  • Sensació de dificultat: Fàcil-mitjana. Tram extraplomat atlètic.

Crònica

Aquesta via ferrada és ideal per a les persones que s'inicien en aquesta activitat però no volen renunciar a una bona dosi de verticalitat. També és ideal com a complement d'alguna altra activitat, per acabar d'omplir un matí o una tarda, ja que es pot fer amb poc temps. Tot i ser una via ferrada amb un itinerari força vertical sobre roca granítica, té un marcat caràcter urbà ja que es troba situat a sobre mateix dels edificis de Santa Coloma (Andorra).

Per accedir-hi cal entrar a Santa Coloma, i a la part baixa de la població, en una rotonda, tombar cap a l'oest, seguint les indicacions. Al final d'un carrer estret sense sortida cal aparcar el vehicle i començar a caminar, al costat d'un parell de taules de pícnic. Hi ha indicacions, i marques grogues per a l'aproximació. En menys de 10 minuts arribem a la base de la ferrada.

El començament és ben fàcil, amb un tram amb escales i no gaire vertical. De seguida arribem a una paret molt més vertical i llarga, coronada per una petita alzina. Els esglaons fan molt còmode l'ascens, i se supera ràpidament. Tot seguit la via va tombant cap a l'esquerre, en un flanqueig progressiu i força fàcil. En dos llocs cal baixar un parell de metres per reprendre de nou l'ascens. Trobem també algun punt en què es pot reposar, ja que els trams verticals es combinen amb zones més planeres entremig. Trobem un pas força divertit i més atlètic per superar un petit desplomat, on cal buscar una bona posició de peus i mans.

Després d'aquest pas més divertit continuem flanquejant cap a l'esquerra per un tram inclinat en què una petita fissura ens ajuda a progressar. Al cap de poc arribem al pas més complicat de la via, i més que complicat és exigent, ja que cal superar un considerable desplom. Mirant-lo des de sota és força impressionant, però no és difícil. Un bon consell és intentar mosquetonejar a l'assegurança superior abans de començar el pas desplomat si ens dóna el braç i la llargada de la cinta dissipadora. Si canviem els mosquetons enmig del desplom caldrà fer molta més força ja que un sol braç ha de suportar tot el pes. També és recomanable fer-ho d'una tirada i de forma decidida per evitar perdre temps durant el tram de desplom, on cal fer més força.

Superat el tram de desplom arribem dalt d'una roca, equipat amb una barana on hi ha el cable de vida. Un darrer tram menys vertical ens conduirà fins al cap d'amunt de la via, al costat mateix de l'església de Sant Vicenç d'Enclar, amb un bonic campanar circular, on hem arribat després de 50 minuts de ferrada. Des de l'església mateix seguim les marques grogues per començar a baixar cap a la banda contrària. Baixem a un petit collet i hem de pujar cap a la dreta, fins un altre collet on tornarem a baixar seguint les marques grogues. En 20 minuts tornem a ser al punt d'inici.

Es tracta d'una via ferrada molt assequible, però un bon complement per acabar d'omplir un dia de muntanya a Andorra. Tot i no tenir cap gran dificultat sí que és força aèria, i amb algun pas més entretingut.

Imatges

Afegeix un nou comentari