Punta Vela (212 m.)

Fem una caminada fàcil pel sector sud del Cabo de Gata fins un far des del qual tenim una àmplia visió de la costa escarpada. Sortim de l'aparcament de la platja del Mónsul i fem una ràpida visita a la bonica platja de la Media Luna. Tot seguit prenem una pista tancada al trànsit que s'enfila per damunt de la costa i ofereix una bonica visió dels penya-segats d'origen volcànic. Pugem fins al far i contemplem una bonica panoràmica cap a totes bandes, enmig d'un paisatge volcànic envoltat pel mar. Els núvols avancen i ens atrapa la pluja que ens fa accelerar el pas i tornar per la mateixa ruta.

     

Fitxa

 • Tipus de sortida: Caminada
 • Lloc de sortida: Aparcament platja el Mónsul Cabo de Gata (Almeria, Andalusia, Espanya)
 • Distància: 7,70 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 210 metres
 • Temps: 1:50 hores
 • Dificultat: F
 • Sensació de dificultat: Fàcil
 • Cartografia: Cabo de Gata Editorial Alpina (1:50.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Aparcament platja Mónsul 00:00 00:00 0,0
Punta Vela 01:05 01:05 4,1
Aparcament platja Mónsul 00:45 01:50 7,7

Crònica

Ens desplacem cap al sud del Parc Natural del Cabo de Gata, molt a prop del propi cap que marca el punt més meridional de la zona per fer una caminada fàcil entre la platja del Mónsul i la Punta Vela, un turó elevat en una punta que sobresurt entre els penya-segats volcànics. Per arribar al punt d'inici cal anar primer a la població turística de San José, ben poc animada el mes de desembre, amb la majoria dels habitatges i establiments tancats. Des d'aquí surt una pista forestal en bon estat que marxa cap al sud fins a la famosa platja dels Genoveses. A l'estiu aquesta ruta és de peatge. Seguim una mica més endavant de la platja dels Genoveses (comptant que hi faríem una parada tornant) i arribem fins a l'aparcament de la platja del Mónsul, on hi ha un aparcament i un punt d'informació del Parc Natural que aquesta època està tancat. Aparquem i comencem la ruta.

No hi comptàvem, però l''excursió d'avui serà una mica més curta del que havíem previst a causa de la pluja. Comencem a caminar des de l'aparcament de la platja del Mónsul i ens desviem de la pista per acostar-nos fins a la platja de la Media Luna, ben curiosa per la sorra fosca. Tota aquesta zona és d'origen volcànic, i podem gaudir de platges ben planes amb sorra fosca envoltades de penya-segats amb formes capricioses de les erupcions volcàniques ocorregudes fa mil·lenis. Passegem una mica per la platja i tornem a la pista per on transitarem tota l'estona. Contemplem cap a l'interior diversos promontoris i petites muntanyetes de colors vermellosos com el Bujo, que s'eleva 374 metres.

Caminem per la pista en direcció oest i pràcticament de pla en paral·lel al mar, però a una certa distància. Al final d'una llarga recta hi ha una tanca que impedeix el pas de vehicles, i la pista gira a l'esquerra i comença a pujar. Anem caminant tranquil·lament, gaudint del paisatge volcànic i marí, i pugem suaument. A mesura que guanyem alçada, tenim una millor visió de la costa amb els penya-segats volcànics i les platges de sorra fosca. La pista fa una llarga marrada cap a l'interior i tot seguit encara una pujada més forta fins uns metres abans d'arribar al punt més alt. Aquí trobem el dic de Punta Colorá, on es pot observar un antic conducte per on emergia la lava. Des d'aquest punt elevat també tenim un mirador privilegiat de la costa escarpada, sobretot cap a la banda d'on venim.

Ja només queda pujar uns metres més fins al punt més alt de Vela Blanca, a 212 metres, on hi ha un far i unes construccions en desús, almenys en aquesta època hivernal. Contemplem el paisatge, però no ens entretenim ja que entren uns núvols de ponent que es veuen carregats. De fet el vent bufa fort i comencen a caure gotes. Ens posem els impermeables i tornem per la mateixa pista. Accelerem el ritme, però fem gairebé tota la tornada sota la pluja. Triguem uns 45 minuts en tornar a l'aparcament de la platja del Mónsul, i ja no l'anem a veure, ja que segueix plovent i està tot enfangat. Amb aquest petit inconvenient tanquem aquesta ruta fàcil i ràpida que ens permet contemplar un sector molt bonic de la costa sud del Cabo de Gata on els protagonistes són els penya-segats d'origen volcànic i les platges de sorra negra.

  Mapa i track GPS

  Track GPS de la ruta

  Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
  Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
  Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

  Imatges

  Afegeix un nou comentari