Ruta de l'Ermità

Logotip de la Ruta de l'Ermità

Ha nascut un nou itinerari de muntanya que recorre una part interessant i menys coneguda del Prepirineu. La Ruta de l'Ermità és un més dels itineraris circulars que uneixen diferents refugis, però amb la diferència que aquesta ruta es pot fer a peu, en bicicleta de muntanya o en cavall. Una part de l'itinerari transcorre dins del Parc Natural Cadí-Moixeró, i també s'endinsa en la interessant serra del Catllaràs.

Amb l'empenta i l'èxit que va tenir la ruta Carros de Foc (zona Parc Nacional d'Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici), han nascut més tard un conjunt d'itineraris circulars de muntanya que tenen com a intencionalitat principal augmentar les pernoctes en els refugis, i alhora aconseguir uns ingressos extres amb la inscripció, normalment força cara, a aquests itineraris. Habitualment aquests itineraris han estat promoguts pels guardes i responsables dels refugis. Són exemples d'aquest nou corrent rutes com els Cavalls del Vent (zona Cadí-Moixeró), Porta del Cel (zona Alt Pallars i Arieja), Estels del Sud (zona Ports de Tortosa-Beseit), Setau Sagèth (zona Val d'Aran), Ruta dels Estanys Amagats (zona Cerdanya), etc. També han nascut algunes versions per fer amb bicicleta, com Pedals de Foc (zona perimetral d'Aigües Tortes).

Moltes d'aquestes rutes han tingut un èxit considerable. És remarcable el cas de Carros de Foc, que ha aconseguit fins i tot una certa massificació de la zona, i és realment difícil aconseguir plaça per dormir a qualsevol dels refugis pels quals passa l'itinerari els mesos d'estiu.

Estem vivint una època en què cada cop més gent accedeix a la muntanya, hi ha un cert resorgiment de l'interès per realitzar activitats en el medi natural. Al mateix temps, s'està veient que molts d'aquests neòfits en el món de la muntanya prefereixen les coses fàcils, i opten per itineraris marcats, amb bons serveis al final de cada etapa i amb un bon nivell de comoditat. Per això és comprensible l'èxit d'aquest tipus de rutes, que faciliten molt l'aproximació a la muntanya sense gaires complicacions. En certa mesura, podem dir que s'està oferint "muntanya enllaunada".

També està contribuint a l'èxit d'aquestes rutes les versions competitives dels mateixos itineraris. En alguns casos hi ha classificació, i l'itinerari es pot realitzar en modalitat marxa, és a dir, caminant tranquil·lament en els dies que cada senderista consideri oportú, o en modalitat competitiva, contra el cronòmetre. Són autèntiques proves d'ultra-trail, amb molts quilòmetres i un gran desnivell. Han aconseguit força èxit de participació i un gran nivell competitiu.

La Ruta de l'Ermità s'inclou dins d'aquesta tendència, però té un plantejament una mica diferent. Aposta per oferir un itinerari que passa per llocs tranquils i poc concorreguts. Pràcticament no té marcatge propi, sinó que aprofita la gran xarxa de senders i marques ja existents (GR, PR, SL). Intenta buscar un equilibri i una bona integració amb l'entorn, i alhora la complicitat dels veïns i entitats de la zona.

Les distàncies difereixen en funció de si optem per la modalitat a peu o amb bicicleta. L'itinerari a peu té 96 quilòmetres, amb un desnivell de pujada de 6.837 m. L'itinerari en bicicleta té 160 quilòmetres i un desnivell positiu de 8.296 m. La ruta passa pels següents refugis i albergs: Refugi de Rebost (Bagà), Alberg La Closa (Castellar de n'Hug), Refugi de Merolla (Gombrèn), Refugi de l'Ardericó (Catllaràs) i Refugi d'Erols (Castellar de n'Hug), travessant part de les comarques del Berguedà, Ripollès i Cerdanya. Igual que altres rutes té l'opció de travessa i també l'opció competitiva en menys de 24 hores. Cal destacar també que la ruta passa per alguns monuments romànics molt destacables, com l'església de Sant Jaume de Frontanyà, el Santuari de Falgars, Sant Llorenç Prop Bagà, Sant Vicenç del Rus, Santa Maria de Lillet o el santuari de Montgrony. La ruta transcorre principalment pel vessant sud prepirinenc, de manera que pràcticament es pot realitzar en qualsevol estació de l'any.

Disposen d'un web molt complet amb informació detallada: www.rutaermita.com

Ja tenim ganes de recórrer tot l'itinerari i explicar-ho. Desitgem molt d'èxit a la iniciativa.

Comentaris

Comentaris

Ruta totalment aconsellable per bikers que busquin dues coses: una mica més d\'exigència física que d\'altres rutes prou conegudes tipus les dues de Pedals en 3 dies, i per gent que busquin terreny més del tipus btt. Hi ha molt recorregut ideal per btt, molt corriol i sender autèntic de btt, trams tècnics, però si es vol es poden esquivar per camins alternatius. També hi ha molts rocssss i forts pendents en molts punts!! Les etapes són molt variades, divertides i de ben poca carretera.

Afegeix un nou comentari