Cuita el Sol 2008

Un cop més la Cuita el Sol va complir les expectatives, i més de 500 atletes es van reunir al petit poble d'Àreu, a la Vall Ferrera per enfilar les costerudes parets del Monteixo abans que l'ombra del sol els atrapés. Més de 1.600 metres de desnivell en menys de 5 quilòmetres, tot un repte vertical! Aquesta peculiar cursa inspirada en un llibre d'en Pep Coll ha arribat a la 5a edició.

Crònica de Feliu Izard

El nucli d'Àreu vist des de la Força d'Àreu Primer tram del Monteixo vist des d'Àreu Sortida de les noies i els joves Inici de la pujada de les noies

El dissabte 7 de juny, a Àreu (Vall Ferrera, Pallars Sobirà) es van sentir de nou les campanes i les esquelles quan, al principi de la posta de sol, prenia la sortida des de la plaça de l’església d’Àreu, la V Cursa "Cuita el Sol", organitzada pel C.Exc. de Lleida, el EMD d’Àreu i l’ajuntament d’Alins i que puntuava per la VII Copa Catalana de Curses de Muntanya.

La participació va ser 522 atletes amb 125 inscrits no presentats. Serà que aquests només es miren les prediccions del temps de Barcelona. A Àreu el sol no vol pas fallar a la cita anyal de la Cuita, així com la gent de la Vall Ferrera i del C.Exc. de Lleida, i com sempre, va acompanyar i va permetre donar la sortida just en el moment en que es ponia darrera la serra de Tudela. Prèviament ho havien fet les noies i els joves. El toc de sortida el van donar l’escriptora pallaresa Maria Barbal i el propi Pep Coll, qui, amb el pitrall nº 0 va sortir escopetejat a perseguir el sol fins el cim del Monteixo. Enguany, tot i el “canvi climàtic”, la neu, bastant dura i encrostada, senyorejava el cim del Monteixo, i per precaució es va abaixar l’arribada 150 mts.

Els primers en arribar, després d’una aferrissada lluita, varen ser en Jessed Hernandez dels Mountain Runners del Berguedà, l’Oscar Roig del C.Exc.Lleida i de l'andorrà Ferran Teixidó. En noies primera la Sònia Belenguer de la A.E.Pallars, seguida de la incombustible Teresa Forn i de l’aranesa Dolors Lopez del Ceva.

El gran premi Quim del Aubach, reservat als pallaresos, va ser per la guanyadora Sònia Belenguer de Sort i per Jaume Piñol de Gerri de la Sal (tot i que es va entregar “in-situ” erròniament al 2n pallarès, Jordi Marco de la Pobla de Segur, coses d’informàtica).

Els vells rockers, i sempre en forma, Quico Soler i Joan Cardona van guanyar en les categories Veterà i Master respectivament i en noies ho van fer la Teresa Forn i la Carme Millán de Balaguer.

El temps dels primers, Jessed i Sonia, de 59’ 29’’ i 1º 23’ 14’’ no pot pas ser homologat a efectes del Gran Premi “Isard del Alt Pirineu”, ja que el recorregut era un pel inferior al habitual. El cronometratge, per part de No-Limit, perfecte. Tothom va recollir el seu diploma just al creuar el pont d’Àreu.

La Cuita el Sol “jove”, reservada als menors d’edat, arriba al collet del Jespedil, a 2200 m i amb 1000 de desnivell. Va ser comandada per en Genís Zapater del C.Exc. de la Segarra, Oscar Jorba del Cefuc i per Oriol Pellicer de la Lira Vendrellenca. Les primeres xiquetes en arribar van ser la Laura Balet de Sabadell, l’Ares Izard de Lleida i la pallaresa Aida Cortina.

L’origen de la prova està basat en un conte d’en Pep Coll “L’home que corria més que el sol” i, que per la descripció geogràfica de la història, bé podria succeir a Àreu. Com cada any, la cursa, a més a més de tenir un caire esportiu, també va ser una jornada festiva i cultural, amb un assortit mercat de productes pallaresos, exhibició de gossos de pastor, i amenitzada pels acordionistes de Sort i el “Tamboriler de Araós i les rates de Montardit”.

Moltes gràcies a tothom qui ha ajudat i participat.

Feliu Izard

Classificació de la Cuita el Sol 2008

Classificació masculina:

  1. Jessed Hernàndez Gispert, 0:59:29 (A.E. Mountain Runners del Berguedà)
  2. Òscar Roig Iglesias, 1:00:49 (Centre Excursionista Lleida)
  3. Ferran Teixidó Martí-Ventosa, 1:02:37 (Club Pirinenc Andorrà)
  4. Joan Freixa Marceló, 1:02:50 (Inverse Ditec Triatló Vilanova)
  5. Quico Soler Escámez, 1:03:53 (A.E. Mountain Runners del Berguedà)

Classificació femenina:

  1. Sònia Belenguer Fernando, 1:23:14 (Ass. Esp. Pallars)
  2. Teresa Forn Munné, 1:25:08
  3. Dolors López Garcia, 1:25:49 (CEVA)
  4. Sara Vila Raya, 1:30:17 (Centre Excursionista Solsonès)
  5. Carme Millan Solà, 1:31:37 (Centre Excursionista Balaguer)

Àlbums de fotografies, vídeos i cròniques

Comentaris

Moltes gràcies per la vostra ajuda i participació.
Només gràcies a gent com vosaltres, es poden organitzar curses com aquesta.
Fins creieu que hi ha qualsevol cosa a millorar, us ho feu saber ben aviat.
Moltes gràcies i records als de Casserres d\'un fill de la mestra.

Afegeix un nou comentari