Zegama Aizkorri mendi maratoia 2008

Els millors corredors i corredores del món es van reunir per disputar al Campionat d'Europa celebrat a la marató de muntanya de Zegama-Aizkorri. Com cada any, milers de persones van enfilar pels camins costeruts del parc natural Aizkorri-Aratz per seguir una cursa d'altíssim nivell. Les persistents pluges dels dies anteriors van fer que el fang fos el gran protagonista de bona part del recorregut. Kilian Jornet va imposar un domini aclaparador en categoria masculina, i Corinne Favre en femenina.

Vídeo

Crònica

Fotografies d'Assumpta Marimon i Giralt

Serra de l'Aizkorri Corredors al seu pas pel Sancti Spiritu Kilian Jornet passant-ho malament La guanyadora, Corinne Favre Esteban Ramírez

El dia anterior a la cursa la pluja va caure en abundància sobre les rodalies de Zegama. Els camins de la zona estaven anegats de la gran quantitat d'aigua caiguda els darrers dies, i molts participants veien que l'endemà seria una jornada molt dura, assumint que podia ploure. No va ser així, i el diumenge es va llevar brillant. Una treva molt benvinguda pels corredors i corredores que havien d'afrontar una cursa llarga i dura. Distància marató, 42 quilòmetres i més de 2.700 metres de desnivell, amb alguns trams força tècnics, com la zona del Cresterío, una cresta molt escarpada que els participants havien de recórrer entre els cims de l'Aizkorri i l'Aitxuri.

Puntualment a les 9 es va donar la sortida a la cursa. Els primers quilòmetres es van córrer a un ritme molt elevat. En els primers quilòmetres el segovià Raúl García va encapçalar la cursa, seguit de prop per l'alemany Helmut Schiessl i el català Kilian Jornet. El jove corredor català vigent guanyador de la Copa del Món 2007 va començar amb problemes gàstrics, i no trobava el seu ritme. Fins i tot va vomitar en un punt de la cursa, prop del Sancti Spiritu, i pocs preveien que pogués revalidar la seva victòria de l'any anterior. Però en la pujada més dura de la cursa, la de l'Aizkorri, el jove corredor ceretà de l'equip Salomon es va trobar millor i va imposar un ritme molt fort, superant a la resta de corredors. Va passar pel cim de l'Aizkorri amb gairebé un minut d'avantatge sobre els seus perseguidors. El mexicà Ricardo Mejía, tot i que va començar amb bon ritme, no va poder seguir el ritme dels capdavanters i va acabar en setena posició. El català Agustí Roc, tot i els seus problemes musculars i de turmell va fer una bona cursa i va acabar en vuitena posició. Destacar també el bon paper de diversos corredors bascos, que van ocupar diverses posicions capdavanteres, com José Felipe Larrazábal que va ser cinquè.

En la competició femenina de bon principi la francesa Corinne Favre va fer valer la seva condició de favorita, i sempre va encapçalar la classificació. Durant bona part del recorregut l'andorrana Stéphanie Jiménez va ocupar la segona posició, però en l'última pujada, el coll d'Andraitz, es va veure superada per l'italiana Pierangela Baronchelli, que es va acabar emportant la segona posició final. També les corredores locals van mostrar un nivell competitiu molt elevat, com Alizia Olazábal i Oihana Azkorbebeitia, quarta i cinquena respectivament.

Però com altres anys, més enllà del vessant competitiu, la marató de Zegama-Aizkorri és la gran festa de les curses de muntanya. Enlloc més no es pot veure un desplegament tan gran en què la majoria d'habitants de Zegama i les rodalies es volquen en l'organització de la prova, i sobretot, milers de persones que es lleven ben d'hora per enfilar cap als punts més emblemàtics de la cursa per animar els corredors. Famílies senceres, fins i tot amb avis i nens molt petits caminant cap als vessants de l'Aizkorri i l'Aratz per animar els participants en una de les proves més dures del circuit.

Hi ha alguns punts especialment concorreguts: evidentment la sortida i arribada, però també la zona del Sancti Spiritu, de fàcil accés, però també llocs on cal caminar molta estona, com els cims de l'Aizkorri i l'Aitxuri (1.551 m. sostre de la cursa) I també el llarg tram de pujada entre Urbía i el coll d'Andraitz, en què els centenars d'espectadors formen un passadís. En aquests punts més emblemàtics, la cridòria dels espectadors esperonant als atletes és aixordidora. El públic anima a tots els corredors i corredores, del primer a l'últim. És un espectacle impressionant que no es pot veure enlloc més, i per això aquesta és una cursa especial i única.

Classificació Zegama-Aizkorri Mendi Maratoia 2008 (Campionat d'Europa)

Classificació masculina:

 1. Kilian Jornet Burgada, 3:59:33
 2. Raúl García Castán, 3:59:45
 3. Helmut Schiessl, 4:05:38
 4. Fulvio Dapit, 4:08:17
 5. José Felipe Larrazábal Palacio, 4:14:33

Classificació femenina:

 1. Corinne Favre, 5:00:46
 2. Pierangela Baronchelli, 5:12:04
 3. Stéphanie Jiménez, 5:15:50
 4. Alizia Olazábal Donato de López, 5:17:38
 5. Oihana Azkorbebeitia Urizar, 5:20:28

Classificació per equips:

 1. Euskal Mendizale Federazioa

Àlbums de fotografies

Afegeix un nou comentari