L'altra cara de la forca

Sala de projecció

Després de guanyar el premi al millor film d'un realitzador espanyol en el Festival de Cinema de Muntanya de Torelló, la pel·lícula dirigida per Oriol Garcia que recrea la primera escalada a la paret nord del Pedraforca, es va projectar al local social de Saldes, al peu de la muntanya protagonista.

El local social de Saldes va quedar petit pel gran nombre d'assistents a la primera projecció pública a la comarca de la pel·lícula "L'altra cara de la forca", que recrea la primera vegada que una cordada, en aquell cas dirigida per Lluís Estasen, va aconseguir completar l'ascensió a la paret nord del Pedraforca, arribant al cim del Calderer. Moltes persones van haver de quedar-se dretes a gaudir d'aquest documental de muntanya que inclou una recreació de la mítica ascensió amb els mitjans de l'època.

La pel·lícula està ben articulada, i s'aborda la importància de l'esdeveniment des de diferents punts de vista, especialment pel punt d'inflexió que representa l'ascensió liderada per Estasen, precursor d'un concepte nou de muntanyisme i específicament d'escalada. Es comença a abandonar la visió romàntica i científica de l'excursionisme per introduir una concepció més esportiva i d'oci. La pel·lícula reflecteix bé aquest canvi, i els participants, entre ells el mateix fill de Lluís Estasen, contribueixen a una narració molt cuidada.

El documental també inclou una recreació de l'escalada a la paret nord amb els mitjans de l'època de Lluís Estasen, Jofre Vila, Josep Puntes i Josep Rovira. Es van triar un grup d'escaladors que van imitar els passos de la cordada de Lluís Estasen. S'explica la forma com es va planificar l'ascensió i la dificultat dels diferents passos. Algun bon coneixedor d'aquesta via em va comentar que potser no es transmet amb prou ènfasi la dificultat que havia de tenir per als escaladors de l'època alguns dels passos, o el caràcter aventurer dels protagonistes. Probablement els participants són més bons escaladors que no pas actors.

Val a dir que em va agradar força la pel·lícula, i va ser ben rebuda pels nombrosos espectadors que van assistir-hi tot i la nevada que queia a Saldes.

Web de "L'altra cara de la forca": www.pedraforca1928.net

Escenes de L'altra cara de la forca

Comentaris

on puc trobar aquest video, al puc rebre per correo contrareembols, gracias

Afegeix un nou comentari