Montdarn - Balaguer - Planés

Fem un caminada fàcil al sector més meridional del Berguedà que uneix tres destacats monuments romànics. Sortim des de l'altiplà de Sant Joan de Montdarn, al peu de la bonica masia de Cor-de-roure, i aviat prenem un camí que retalla la pista i s'enfila cap a Sant Martí de Balaguer, punt més alt de la ruta on hi ha una petita ermita romànica i una àmplia vista del Baix Berguedà i la seva zona agrícola, i la línia muntanyosa que dóna entrada a l'Alt Berguedà. Baixem per una pista fins a la riera de Navel, la creuem i de nou per un caminet ens enfilem a Sant Esteve del Pujol de Planés, amb una bonica església de tres absis. Baixem de nou cap a la riera, concretament al peu d'un petit embassament, i ens enfilem cap al turó de la Muntanyeta ja prop del punt d'inici.

     

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: Sant Joan de Montdarn Viver i Serrateix (Berguedà)
  • Distància: 9,90 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 415 metres
  • Temps: 3:05 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Berga ICGC (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas Temps parcial (h.) Temps acumulat (h.) Distància (km.)
Sant Joan de Montdarn 00:00 00:00 0,0
Sant Martí de Balaguer 00:35 00:35 1,6
Sant Esteve del Pujol de Planés 01:00 01:35 4,6
Cor-de-roure 01:30 03:05 9,9

Crònica

Dediquem un matí de diumenge al descans actiu i quedem amb uns bons amics per sortir a estirar les cames i alhora passejar els gossos. Acordem quedar al municipi de Viver i Serrateix, el terme més al sud del Berguedà. Concretament sortirem de Sant Joan de Montdarn, un lloc que m'agrada especialment. Enmig d'un ampli altiplà amb bones vistes de la contrada, trobem una bonica església bastida sobre una gran llosa de roca. A la part inferior d'aquesta gran roca encara podem observar les restes d'antigues tines així com una antiga premsa excavada a la roca. A pocs metres de l'església l'antiga masia de Cor-de-roure, un recinte mil·lenari que conserva bona part de la seva esplendor. Uns metres per sobre de la masia, per damunt dels camps a l'altre cantó de la carretera, es pot observar una curiosa capelleta excavada en una roca a força metres d'alçada.

Sortim l'Ari, l'Albert, la Sílvia i jo mateix acompanyats de dos gossos joves i juganers, la Fita i el Fum. Marxem cap a l'oest uns primers metres per pista, però aviat veiem que el GR deixa la pista i s'enfila per un caminet a l'esquerra. Seguirem durant una bona estona el GR-176, conegut també com a Ruta Romànica. El caminet puja suaument a la vora d'uns camps i s'acosta a la masia de Balaguer. Darrera d'aquesta casa, encara habitada, marxa un caminet que s'enfila al cap d'amunt d'un turonet que ja fa estona que tenim davant. En pocs minuts arribem a Sant Martí de Balaguer, situat al punt més alt d'un turó de 728 m. Dalt d'aquest petit cimet hi ha una petita ermita romànica d'una sola nau, amb absis i un petit campanar d'espadanya. L'ermita va ser restaurada fa anys i està molt ben conservada, almenys externament. Des d'aquest punt elevat tenim una esplèndida vista de les muntanyes pirinenques, ben cobertes de neu encara.

Fem una petita pausa contemplant les extenses vistes, i fem petar la xerrada amb els amics. Tot seguit tornem enrere fins a la casa de Balaguer. Seguim la pista que avança cap a l'oest seguint una rasa normalment seca que desemboca a la riera de Navel, uns quants metres més avall. Passem al costat de la masia de cal Rebotit, arreglada com a turisme rural, amb una mena de luxes poc habituals del món rural. Passada la masia creuem la riera de Navel i arribem a una pista que avança paral·lel al curs fluvial. No seguim aquesta pista sinó que continuem pel GR que s'enfila de dret cap a la costa que tenim davant. Si ens fixem davant nostre hi ha la carena de ca l'Escuder, i al seu límit sud despunta el campanar de l'església de Sant Esteve.

El caminet puja fort per dins d'un bosc que va patir els terribles incendis del 1994, i traça una diagonal ascendent fins al peu de l'església. Sant Esteve del Pujol de Planés és un edifici de notables dimensions, adosat a la masia del mateix nom. Per la part posterior que s'aboca a la vall de la riera de Navel, es pot observar com l'edifici religiós està construït també sobre una gran roca pràcticament suspesa sobre la vall. Precisament a la zona posterior del temple es pot observar un dels elements més destacats de la construcció, els tres absis amb decoració d'estil lombard. Davant de la masia adosada hi ha una petita àrea recreativa.

Deixem Sant Esteve i baixem per la pista direcció a la riera de Navel. A la part inferior, un caminet retalla alguns revolts de la pista. Arribem a la riera al peu d'un petit embassament. Al voltant d'aquesta massa d'aigua és fàcil veure-hi diferents espècies d'ocells, i de fet és una zona protegida. Creuem la riera més avall de la petita presa, prop del molí de Vilajussana, on no cal arribar. Tot just creuar la riera prenem una mitja pista mig camí que marxa a l'esquerra i que voreja l'embassament. Abans d'arribar a la zona final de l'embassament, prenem una pistota sense us que marxa a la dreta i comença a pujar. Resseguirem la rasa de Masucó durant una bona estona, en una pujada constant i fins i tot una mica feixuga. Pugem fins a la Muntanyeta, una elevació rocosa que ens obre la visió de nou cap a Sant Joan de Montdarn, on havíem començat la ruta.

Baixem cap a la masia de Cor-de-roure, no sense fixar-nos en la petita capelleta que enunciàvem a l'inici, excavada en una roca sobre uns camps poc per sobre de la casa. Tanquem aquí una ruta fàcil, una passejada agradable pel Baix Berguedà, adecuada sobretot a la primavera o a l'hivern. Un itinerari que ens ha permès conèixer tres edificis romànics ben intereressants: Sant Joan de Montdarn, Sant Martí de Balaguer i Sant Esteve del Pujol de Planés, i ens ha regalat també unes bones vistes de la contrada.

    Mapa i track GPS

    Track GPS de la ruta

    Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
    Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
    Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

    Imatges

    Afegeix un nou comentari