Sobrepuny (1.666 m.) per La Nou

Sobrepuny, vist des de La Nou Cinglera al Sobrepuny de Baix Arribant al cim Cortina de precipitació cap al sud Les Agudes Al fons el Santuari de Lourdes

Pugem un dels cims més destacats del Catllaràs, ubicat al sector sud-oest de la serra, fent una volta circular amb sortida i arribada a la Nou. Pugem pel torrent del Manrell fins assolir el Sobrepuny de Baix, i tot resseguint el cingle arribem al cim principal. Tornem més al nord pel GR, tot passant pel costat de les espectaculars roques de Les Agudes.

Fitxa

  • Tipus de sortida: Caminada
  • Lloc de sortida: La Nou, (Berguedà)
  • Distància: 9,2 quilòmetres
  • Desnivell positiu: 840 metres
  • Temps: 03:45 hores
  • Dificultat: F
  • Sensació de dificultat: Fàcil
  • Cartografia: Catllaràs - Picancel, Editorial Alpina (1:25.000)

Itinerari

Punt de pas T. parcial (h.) T. acumulat (h.) Dist. (km.)
La Nou 00:00 00:00 0
Pista a la Dreta 00:12 00:12 0,5
Sobrepuny de Baix 01:32 01:44 3,6
Sobrepuny 00:26 02:10 4,1
Coll de la Plana (prop) 00:27 02:37 5,1
Pista a l'esquerra 00:04 02:41 5,5
Les Agudes 00:24 03:05 7,1
Saltant de Cal Patzí 00:29 03:34 8,7
La Nou 00:11 3:45 9,2

Crònica

Acabem la setmana dedicada a itineraris de mitja muntanya al Berguedà pujant un cim ben conegut, el Sobrepuny. Situat al sud-oest del Massís del Catllaràs, aquesta muntanya s'aixeca amb força des de les aigües del Pantà de la Baells, i mostra la seva cara més feréstega pel vessant sud, encinglerat i visible des de molts punts de la comarca. De fet el frontal del cingle del Sobrepuny es pot contemplar tot pujant per la carretera C-16 (Eix del Llobregat) en diversos punts, des de Gironella, Berga i més amunt al costat del pantà. En alguna altra ocasió havíem pujat el cim des del vessant sud (Vilada), i avui ho fem per l'oest, des de La Nou.

Sortim amb la Sílvia des de La Nou, al costat mateix de l'església de Sant Martí. Baixem uns metres per la mateixa carretera per on hem vingut, fins al santuari de Lourdes de la Nou, d'estil neoclàssic, amb un campanar esvelt. Dada de finals del segle XIX, i és un exemple de construcció poc habitual en aquestes contrades. Baixem per unes escales a l'esquerra del santuari fins unes cases al peu del Torrent de la Nou. Creuem un petit pont i arribem a una pista asfaltada sobre mateix de les cases. Seguim uns metres a l'esquerra fins que ben aviat trobem una pista que marxa a la dreta fent un gir de gairebé 180º.

Comencem a pujar per la pista que guanya desnivell progressivament. En un petit pla deixem la pista i comencem a trobar un camí que segueix la mateixa direcció. Anirem trobant alguns senyals de pintura vermella que ens facilitaran el pas. Seguirem un tram de camí prou definit però poc fresat, amb molta vegetació. Sembla que poca gent puja aquest tros de camí, ja que una pista propera permet fer el mateix recorregut. Nosaltres avancem pel camí tradicional que arriba a la citada pista enmig d'un revolt. No seguim la pista, sinó que al bell mig del revolt, a la dreta marxa el camí que ara sí és més evident.

Pujarem llarga estona pel camí boscós, que va guanyant alçada ràpidament, tot seguint el rec del Clot de Manrell. És un camí força tancat, amb poca visibilitat, tan sols si ens girem veiem el desnivell que hem anat guanyant amb la referència del santuari de Lourdes al fons de l'estreta vall. El camí puja en direcció nord-est. Fa un petit fir a l'Era de Manrell, un petit pla on el pendent es suavitza uns moments, tot i que aviat el camí torna a pujar decidit. Continuem el camí evident en la mateixa direcció, i després d'una altra estona de pujar ens situem sota un gran faig, al costat de la qual hi ha la Font del Faig, mig perduda.

Voregem el gran faig i el camí canvia de direcció tombant cap a la dreta. Trobem una bifurcació i seguim el camí de la dreta, més directe que l'altre que també ens portaria al mateix punt. Avancem ara pel vessant nord de la baga de Dalt d'Espades, tot pujant per la pineda fins arribar a un petit collet, ja sobre el cingle del Sobrepuny. Tombem uns metres a la dreta per arribar a la punta del Sobrepuny de Baix, un morral destacat a l'est de la cinglera summital. Contemplem el paisatge i tornem pocs metres enrere fins al collet. Avancem ara per un camí que segueix a la vora del cingle, marcat amb senyals grocs i blancs, i que després d'una curta però intensa pujada ens situa al cim del Sobrepuny, on hi ha una senyera i un vèrtex geodèsic.

El cim del Sobrepuny és un gran mirador sobretot cap al sud, cap on s'orienta l'espadada cinglera. Enllà veiem les aigües del pantà de la Baells, i al seu darrere la Serra de Picancel. Berga, els Rasos de Peguera i Ensija els veiem mirant a l'oest, i la vall del Merdançol i el sector sud del Catllaràs si mirem cap a l'est. Fem una pausa al cim, tot contemplant el paisatge.

Des del cim busquem el camí que baixa pel vessant nord, i que perd alçada ràpidament. Aviat arribem al Collet del Faig, on descartem el camí que marxa a la dreta i que ens portaria direcció Vilada. Continuem baixant de dret, en direcció nord. Trobem una bifurcació del camí. Les dues ens van bé. La de la dreta ens porta al Coll de la Plana, per camí més còmode. La de l'esquerra baixa més directa, i ja una mica més avall del Coll. Baixem per la més directa i desemboquen a una pista, pocs metres per sota del Coll de la Plana.

Seguirem la pista cap a l'esquerra només uns pocs metres, fins que trobem a l'esquerra una pista secundària que gira més de 90º. Anem seguint els senyals de GR, primer per un tram de pista poc utilitzada, i tot seguit ja per corriol. Baixem suaument al principi, i més fort després. De lluny veiem el mur rocós de la paret del Cingle de la Tor, sobre la casa del mateix nom. Passem la Collada i baixem decidits per zona boscosa fins arribar sota d'unes agulles o roques de grans dimensions que s'aixequen amb una verticalitat impressionant, són les Agudes.

Les Agudes són dos penyals ben curiosos, molt verticals, totalment aïllats de l'entorn, com col·locats expressament, i el més baix amb un gran desplom que tempta les lleis de la gravetat. A la paret est de l'Aguda inferior veiem una antiga via d'escalada, amb claus antics rovellats. Al pla de sota de les Agudes hi ha la casa enderrocada homònima. També al costat hi ha encara la boca d'una antiga explotació minera. Després de la pausa agradable al peu d'aquests grans menhirs naturals continuem baixant pel mateix camí.

Trobem un tram de pista i de nou el camí, fàcil de seguir gràcies als senyals del GR i pel fet de ser molt fresat i evident. Pugem pocs metres per passar el Grau de l'Ínsula, un passadís entre roques. Ja veiem La Nou a sota, força a prop, tot i que en camí encara fa una considerable marrada abans d'arribar. Seguim un tram de pla i tot seguit baixem ja en direcció al poble. Passem al costat del Saltant de Cal Patzí, on hi ha un pont per creuar el torrent. A la roca del saltant hi ha una corda que ens tempta a pujar fins a la gola del gorg. Ens hi enfilem i contemplem la bellesa de l'engorjat. Tornem a la base del torrent i seguim la pista que ens porta al poble en 10 minuts.

El Sobrepuny és una muntanya emblemàtica, visible des de diversos punts de Catalunya tot i la seva alçada modesta. Una ruta agradable, variada i amb diversos punts d'interès a més del cim, com les Agudes, el Santuari de Lourdes o el Saltant de Cal Patzí.

 

Mapa i track GPS

Track GPS de la ruta

Descarregar track en format GPX (GPS Exchange Format)
Descarregar track en format KMZ (Google Earth)
Descarregar track en format TRK (CompeGPS)

Imatges

Comentaris

Marc, primer de tot felicitar-te un cop més, aquest blog és una passada, molt bo, i ideal per descobrir (entre molts altres indrets) el Catllaràs, una de les meves debilitats.

Sols una nota, també hi ha la possibilitat d\'anar tot per corriol de la Nou a l\'inici de les marques vermelles del Sobrepuny, passant pel costat dret de la primera casa en la pista que surt al costat de l\'esglesia, seguir el torrent al sud, i al arribar al revol de la carretera pujar directe al camp de futbol que hi ha dintre del bosc. Clar que així ni es veu el santuari :(

Salut !

Afegeix un nou comentari